Your browser does not support viewing this document. Click here to download the document.
(NL) Programma
“Erbarme Dich” Johann Sebastian Bach (1685 - 1750) Henk van Twillert - Baritonsaxofoon Zondag 13 april, 18.00 uur Vondelkerk, Vondelstraat 120,1054 GS Amsterdam, Nederland.
Een reflectie met Johann Sebastian Bach op de laatste zondag in de vastentijd en de eerste dag van de Goede Week "Palmzondag". De laatste zondag voor Pasen, waar "Hosanna" en "kruisigt Hem" dicht bij elkaar staan. De devotionele muziek van Johann Sebastian Bach geeft een gevoel van menselijkheid, empathie en troost. Het balsems en werkt als therapie voor onze belaste gedachtes. Op het programma “Erbarme Dich” staat naast de vierde cello suite vermeld komm süsser Tod en fragmenten van de Mateus Passie.
Cello Suite No. IV BWV 1010 Prelude De glorieuze en meeslepende akkoordprogressie in de prelude roept een dramatische en opwindende beweging op.
Allemande Gevolgd door een uitnodigende elegante allemande als perfect antwoord op de prelude.
Courante De courante met zijn sterke ritmiek geeft richting en positieve energie.
Sarabande Mooi rijk en resonerend is de Sarabande. Krachtig expressief en persoonlijk, een betekenisvol emotioneel hoogtepunt van de suite.
Bouree 1& 2 De Bouree 1 geeft een perfecte dans die de zeer positieve energie van de beweging benadrukt. Aansluitend de kleine maar geestige bourrée 2 als perfecte aanvulling op de pittige drive van de eerste, die vervolgens wordt herhaald.
Gigue De Gigue geeft de suite een ongelooflijk opbeurend karakter. Het is een spannende en opwindende beweging die de perfecte afsluiting van de suite geeft.
Komm, süßer Tod, komm, selge Ruh! Cantate BWV 478 Johann Sebastian Bach componeerde deze cantate, waarvan de dichter onbekend is, vermoedelijk in 1736. De tekst bezingt het verlangen naar de dood en naar de hereniging met Jezus.
Mateus Passie, BWV 244 Voor mij, en velen met mij, is “Erbarme Dich” het meest ontroerende deel van De Mateus Passie. Een opvallende elegie naar Petrus. De daad van vergeving die Jezus aan Petrus aanbiedt, horen en voelen we in de aria "Erbarme Dich" - "Heb genade". Zonder oordeel of moralisering is deze boodschap een emotioneel gebaar bij het vinden van innerlijke rust en uiterlijke vrede die we vandaag de dag zo dringend nodig hebben. Het geeft ons hoop.
Wir setzen uns mit Tränen nieder Erbarme dich, mein Gott Wir setzen uns mit Tränen nieder O Haupt voll Blut und Wunden Wir setzen uns mit Tränen nieder